Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Η Πιερία είναι ένας ιδιαίτερα ευλογημένος τόπος, κάτω από τη σκιά του εμβληματικού Ολύμπου, προσφέροντας στον επισκέπτη αμέτρητες δυνατότητες για να τον εξερευνήσει.

Η Πιερία αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη με έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρημάτων, που εκτείνονται από το Νεολιθικό οικισμό του Μακρυγιάλου, την Αρχαία Πύδνα και το Αρχαίο Δίον έως το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Μια σειρά από Μοναστήρια και Εκκλησίες μαρτυρούν επίσης τη μακραίωνη ιστορία του. Νέα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια από τις ανασκαφές που συνεχίζονται σε διάσπαρτα σημεία της Πιερίας.

Τα βουνά Όλυμπος, Πιέρια Όρη και Τίταρος, τα δάση και τα ποτάμια, οι παράκτιοι Υδροβιότοποι, οι πεδινές περιοχές και οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν το οικοσύστημα του Νομού Πιερίας. Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, δείχνουν πως η Πιερία είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και παρουσιάζει ξεχωριστή οικολογική και αισθητική αξία.

Οι ακτές της Πιερίας είναι μοναδικές, τόσο για την μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των διακοπών που προσφέρουν. Εκτείνονται σε μήκος πάνω 80 χλμ. περίπου, από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι το Δήμο Μεθώνης και τον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα. Πλατιές ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες, καταλήγουν ομαλά σε γαλάζια και ζεστή θάλασσα. Οι περισσότερες διαθέτουν οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έντονη νυχτερινή ζωή. Αποτελούν μοναδικά θέρετρα με εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη σε όλα τα ιστορικά, οικολογικά, αγροτουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας χωροθετείται στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτεύουσά της, την Κατερίνη. Διασχίζεται σε όλο το μήκος της από από τον κεντρικό οδικό άξονα (ΠΑΘΕ), εξασφαλίζοντας πλεονεκτική θέση και κομβικό σημείο στην επικοινωνία βορρά-νότου και Ελλάδας-Ευρώπης. Παράλληλα με τον οδικό άξονα, την Πιερία τη διασχίζει και ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, ενώ σε σχετικά πολύ μικρή απόσταση διέρχεται η Εγνατία οδός. 

Η πλήρης συγκοινωνιακή κάλυψη και το άρτιο επαρχιακό δίκτυο, επιτρέπει στον επισκέπτη τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της παραθαλάσσιας και ορεινής Πιερίας, μέσα από τοπία που συνδυάζουν θέα βουνού και θάλασσας.

Η Πιερία είναι ένα ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Image gallery
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας