• Unnamed Road, Katerini 601 00, Ελλάδα
  • 30.81 χλμ
  • NW

 

 Τα Πιέρια Όρη αποτελούν τη βορειοδυτική προέκταση του Ολύμπου, με υψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο  στα 2.193 μέτρα.  Είναι το φυσικό σύνορο των νομών Πιερίας, Κοζάνης και Ημαθίας. Ανατολικά συναντούν την πεδιάδα της Κατερίνης, βόρεια και δυτικά φθάνουν ως τον ποταμό Αλιάκμονα, και νότια συνδέονται, μέσω του Τίταρου, με τον Όλυμπο.

Η ιδιαίτερη ομορφιά, η γεωμορφολογική ηπιότητα και η αρμονία των γραμμών τους εντυπωσίασαν τους αρχαίους Έλληνες και σ` αυτόν τον τόπο διάλεξαν να τοποθετήσουν τις Πιερίδες Μούσες, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού, που τόσο πολύ μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων, ώστε παρέμεναν για πάντα στην περιοχή αυτή και το μελωδικό τραγούδι τους αντηχούσε στις βουνοκορφές και στα φαράγγια μέχρις ότου νικήθηκαν σε αγώνα από τις Ελικωνιάδες Μούσες και μεταμορφώθηκαν από αυτές σε πουλιά.

 Στα Πιέρια Όρη υπάρχουν ορειβατικά καταφύγια, πολλά ορειβατικά μονοπάτια που οδηγούν στις βουνοκορφές αλλά και ευχάριστες διαδρομές για πεζοπορία μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον από πυκνόφυτα δάση και ρεματιές.

Τα Πιέρια εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000).

ΧΛΩΡΙΔΑ
Χαρακτηριστικά της πλούσιας χλωρίδας των Πιερίων είναι τα φυλλοβόλα δάση οξιάς, δρυός, καστανιάς, πεύκου και ελάτης. Πλατάνια, σφενδάμια και λυγαριές σχηματίζουν μοναδικά άλση στις όχθες των χειμάρρων του βουνού. Φύονται επίσης όλα τα συνηθισμένα είδη χλωρίδας του γειτονικού Ολύμπου. Ροζ ανεμώνες, σαλέπι, άγρια γαρύφαλλα και αγριοφράουλες είναι ορισμένα από τα σπάνια είδη χλωρίδας των Πιερίων.

ΠΑΝΙΔΑ
Η πανίδα στα Πιέρια Όρη αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, κουνάβια, λύκους, σκίουρους, αγριογούρουνα, λαγούς, μικρά αρπακτικά πουλιά, πέρδικες, ορτύκια και άλλα πτηνά. Επίσης υπάρχουν ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες, καθώς και γρύλοι, τζίτζικες, πεταλούδες και άλλα έντομα.

Πιέρια Όρη
Πιέρια Όρη
Πιέρια Όρη
Πιέρια Όρη
Πιέρια Όρη

Πιέρια Όρη