• Αγ. Αποστόλων 21, Λιτόχωρο 602 00, Ελλάδα
  • 0.356 χλμ
  • SSE

Ιστορική κωμόπολη, πρωτεύουσα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, στη χαράδρα του Ενιπέα.

Αποτελεί αφετηρία και την κεντρική πύλη για την ανάβαση προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, το Μύτικα (2.918μ). 

Η πλούσια ιστορία του Λιτοχώρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η σημερινή πόλη λέγεται πως άρχισε να δημιουργείται τον 14ο αιώνα και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ορεινή περιοχή έχει πλούσια ναυτική παράδοση γιατί στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί.

Η πλούσια ναυτική παράδοση και κληρονομιά παρουσιάζεται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, το οποίο περιλαμβάνει, περίπου 1.000 αντικείμενα στη συλλογή του.

Το Λιτόχωρο αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας καθιστώντας το ως τον ιδανικό προορισμό για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στα στενά σοκάκια του Λιτοχώρου τα παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα με μακεδονική αρχιτεκτονική, να περπατήσει στα Κατούνια, το υπέροχο πάρκο του Λιτοχώρου, να δει γραφικά ξωκκλήσια με εκπληκτική θέα, πολλές μικρές πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, νερόμυλους, να διασχίσει το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα και να κολυμπήσει στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται από τα νερά του.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί ιστορικά θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής,  όπως η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν των Ολύμπω, την οποία έχτισε ο Άγιος το 16ο αιώνα, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο αριστερό παρεκκλήσι του καθολικού της Μονής.

Ο επισκέπτης έχοντας το Λιτόχωρο ως ορμητήριο μπορεί να οργανώσει εκδρομές σε μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας.

 Στο Λιτόχωρο διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις και διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Απέχει 27,5 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λιτοχώρου), το ΚΤΕΛ Λιτοχώρου και τον Σιδηρόδρομο (Σταθμός Λιτοχώρου).

 

 

Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο
Λιτόχωρο

Λιτόχωρο