• Unnamed Road, Ano Milia 601 00, Ελλάδα
  • 25.36 χλμ
  • NW

Ιστορικός οικισμός στα Πιερία όρη, σε υψόμετρο 6ΟΟ μ., μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.

Η Άνω Μηλιά πρωτοκατοικήθηκε τον 17ο αιώνα. Μετά τη μάχη της Μηλιάς (2 Απριλίου 1822), καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Σήμερα υπάρχουν νέες κατοικίες και πάνω από το χωριό στα 1.050 μ. βρίσκεται το Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης με χωρητικότητα 62 ατόμων.

Στο χωριό σώζονται ερείπια από τον περίφημο Πύργο των Λαζαίων, της γνωστής οικογένειας κλεφταρματολών του Ολύμπου. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το υπέροχο καμπαναριό της, τα ερείπια του νεκροταφειακού ναού του Αγίου Αθανασίου καθώς και τη θέση με το "Σιδερένιο Σταυρό", που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Το πεύκο διατηρείται ακόμη, όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί.

Η περιοχή προσφέρεται ακόμη για ορειβασία (από εδώ περνά και το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4) μέχρι τις κορυφές των Πιερίων, πεζοπορία και για διαδρομές με οχήματα.

Απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση Κάτω Μηλιάς), μετά τον οικισμό της Μεσαίας Μηλιάς.

Άνω Μηλιά
Άνω Μηλιά

Άνω Μηλιά