• Επαρ.Οδ. Κατερίνης - Λιμένα Λιτοχωρίου 910, Δίον 601 00, Ελλάδα
  • 7.508 χλμ
  • N
  • 2352350100
  • https://www.dion-olympos.gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD/

Δίον, η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στους πρόποδες του Ολύμπου, μόλις 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στον μακεδονικό χώρο. 

Η πόλη αφιερώθηκε στον Δία και κάθε χρόνο τελούνταν θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του πατέρα των θεών. Για τους αρχαίους βασιλείς της Μακεδονίας, το Δίον αποτελούσε τη θερινή τους κατοικία και ως ιερός χώρος λατρείας οι κάτοικοί του αποκαλούνταν Δίοι, Διείς και Διασταί.

Ο επίλογος γράφεται για το Δίον τον 5ο αι. μ.Χ., όταν καταστρεπτικοί σεισμοί, πλημμύρες και άλλες θεομηνίες σημαίνουν το τέλος της πόλης. Οι κάτοικοί της την εγκαταλέιπουν φοβισμένοι και ανεβαίνουν στα χαμηλά υψώματα του Ολύμπου ζητώντας ασφάλεια.

Στο Δίον λειτουργεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, με σημαντικά μνημεία όπως τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Διονύσου και το Ασκληπιείο. Οδοί με καταστήματα, το Νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Θέατρο, οι ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου» έκτασης περίπου 100τ.μ., καθώς και μια Παλαιοχριστιανική Κοιμητηριακή Βασιλική έξω από τα τείχη. Οι περισσότεροι τάφοι, βασιλικοί, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού.

Σήμερα, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τοπική αλλά και εθνική κληρονομιά, με παγκόσμια απήχηση, που εκτίθεται στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου.

Πληροφορίες για το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου στο τηλ: 23510 53484

 Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00 (τελευταία είσοδος 20 λεπτά νωρίτερα στις 19:40)

 

 

Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον
Αρχαίο Δίον

Αρχαίο Δίον