• Unnamed Road, Dion Olimpos 600 63, Ελλάδα
  • 7.918 χλμ
  • S

 

Η γενέτειρα και ο τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα, στη θέση Κανάλια, στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον Άνω Όλυμπο. Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους, που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς.

Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης, φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και ο λόγος της απίστευτης ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει την πόλη, την ακρόπολη και το νεκροταφείο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο έχουν αναδείξει σημαντικά ευρήματα αναγόμενα στην Μυκηναϊκή εποχή αλλά και την εποχή του Αρχέλαου.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως το νεκροταφείο των Λειβήθρων και την Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβάλλοντος. Τμήματα τειχών από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών, που βρίσκονται σε πρώτο στάδιο.

Στο βιωματικό πάρκο των Λειβήθρων, τοποθετήθηκε το 2017 ο πρώτος απτικός χάρτης αρχαιολογικού χώρου, για τη διευκόλυνση των τυφλών.

 

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 08:00π.μ. έως τις 14:00μ.μ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής, κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία.

Τηλέφωνο Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας: 2351 047883

Πληροφορίες στο τηλ: 23520 33884

Αρχαία Λειβήθρα
Αρχαία Λειβήθρα
Αρχαία Λειβήθρα

Αρχαία Λειβήθρα